Pictor, poet, muzician, actor sau scriitor, numai artistul poate face din noapte strălucire. Un produs al talentului trebuie să fie de valoare. Asta pentru că şi acesta este o valoare în care trebuie să investeşti. Un dar menit să sprijine şi să înalţe celelalte valori ale fiinţei umane şi ale universului. Radu Torok, elev la Școala Gimnazială „I.G.Duca” din Petroșani, este unul dintre cei mai promiţători tineri pianişti din România. Are la activ zeci de premii câştigate la concursurile naţionale de interpretare la pian, marea majoritate a acestora fiind premiul I, marele premiu şi premiul special.

Pentru Radu Torok, pasiunea pentru muzică și în special pentru pian depășește orice limită. Recent, rezultatele muncii stăruitoare și a talentului incontestabil
i-au fost recunoscute oficial, deoarece a câștigat una dintre cele mai importante competiții, Olimpiada Regionalã de pian, fiind singurul elev-pianist din Valea Jiului care s-a calificat la faza națională a olimpiadei. Vorbind despre concurență, aceasta există și va exista mereu. Pianistul elev trebuie să se dezvolte cât mai mult și să concureze cu el însuși, cu ceea ce își propune să facă și cu țelul pe care și-l doreşte să-l atingă. Totul cere multă muncă, dedicare și determinare pe care o recunoaștem în activitatea elevului Radu Torok.

Muzica oferă multă satisfacție, nu atât materială cât spirituală și emoțională. Muzica interpretată insuflã o bogăție interioară care atinge atât mintea cât și sufletul. Anii petrecuti lângă un instrument nu sunt niciodată un timp pierdut, în orice circumstanță astfel inteligența și creativitatea l-au condus pe elevul Radu Torok la obținerea de rezultatete deosebite și la alte discipline fiind un elev de nota zece.

Talentul este ceva cu care te naști şi pentru care muncești foarte mult pentru a-l cultiva. Radu Torok este un geniu interpretativ şi face parte dintre cei care s-au născut cu muzica în sânge. Radu a început să cânte la pian de când avea şase ani. Când atinge clapele de pian, tânărul artist se schimbă, între el şi pian se formează o simbioză, iar sunetele instrumentului vrăjesc asistenţa. Radu Torok face parte dintre elevii care scot din anonimatul cultural-muzical şi agaţã pe harta culturalã a României comunitatea Văii Jiului. Ne reprezintã cu mândrie la toate competiţiile la care participã. Vorbesc de la sine performanţele sale extraordinare obţinute la pian şi nu numai.

„Talent înseamnă o înclinaţie în faţa căreia te înclini”
Alexandra Mihalache