Nu știm dacă, în urmă cu un an, pe 24 Ianuarie 2019 – într-o zi cu o semnificație istorică menită să pună în valoare sentimentul de unitate al românilor în jurul idealului național – profesorul Aurelian Epuraș își imagina că proiectul său de a-i ajuta pe talentații elevi ai Secției de Muzică de la Școala Gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani, să se poată pregăti la un pian de concert adevărat, se va bucura de o atenție aparte din partea oamenilor de bine din comunitatea Văii Jiului și nu numai, dar de pe acum este cât se poate de evident că așa s-a întâmplat.

Cert este că ”Fabrica de pian”, asociația înființată de Aurelian Epuraș, împreună cu alți inimoși dascăli ai Școlii de Muzică de la Petroșani și cu părinții copiilor talentați care studiază, în cadrul acesteia, și-a propus să trezească în oamenii din comunitatea Văii Jiului spiritul unității în jurul unei idei și, în același timp, să demonstreze că arta este acel talisman capabil să genereze acte de firească generozitate. Puțini au crezut, mai an, că ambiția pianistului Aurelian Epuraș (care a lăsat oportunitatea de a deveni celebru în Occident pentru mirajul de a fi de folos comunității căreia îi aparține) este una realizabilă. Într-o Vale a Jiului până de curând destul de inertă și rezervată în fața actelor de caritate și generozitate, o subscripție publică pentru strângerea celor 36.000 de euro necesari achiziționării unui pian de Concert într-un termen autoimpus de 36 de luni, părea o întreprindere de domeniul fantasticului. Aurelian Epuraș știa însă că nu există om pe care arta să nu-l poată face mai bun și, cu acest unic, dar definitoriu argument, a pornit, cu  ambiție și curaj proiectul ”Fabrica de pian”.
De atunci, copiii Secției de Muzică de la Școala Gimnazială ”IG Duca” au susținut zeci de concerte, iar talentul lor, măiestria cu care au învățat să ”mângâie” clapele pianului, i-a adus repede în atenția unui public vrăjit de faptul că partituri din Chopin, Mozart, Strauss, Rahmaninov, Bach, Beethoven, Enescu și alții pot fi interpretate cu atâta eleganță în serate muzicale de excepție oferite de elevii pregătiți de profesori de excepție precum Adina Stan, Camelia Ilina și Aurelian
 Epuraș.

Vineri, 24 ianuarie 2020 i-a adus laolaltă, în cadrul unui eveniment special găzduit în foaierul Teatrului ”Ion D. Sîrbu” pe cei care, în decurs de numai un an, au făcut posibil ca acest proiect să fie deja foarte aproape de reușită. Pentru că, în acest răstimp, două treimi din suma necesară pentru achiziționarea pianului de concert deja s-au adunat în contul Asociației ”Fabrica de pian”. Motiv pentru care, inițiatorii acestui proiect și-au dorit să le mulțumească într-un mod absolut elegant, celor care au subscris acestui proiect. Zeci de oameni de seamă din comunitatea Văii Jiului, de la senatorul Cristian Resmeriță și primarii Tiberiu Iacob Ridzi (primarul Petroșaniului) și Lucian Resmeriță (primarul Lupeniului) până la respectați oameni de afaceri și manageri, distinși profesori, artiști și oameni de cultură, chiar și câțiva jurnaliști au avut oportunitatea de a se număra printre cei invitați la festivitatea care a marcat primul an de viață și de succes al ”Fabricii de pian”, fiind cooptați și în rândul ”membrilor de onoare” ai acesteia. 

”Vorbim despre niște oameni care ne-au sprijinit în mod deosebit în derularea proiectului nostru, dar care, înainte de toate sunt azi un public prețios al talentaților noștri tineri pianiști și care, mai mult, în tot acest timp, ne-au devenit prieteni. Pentru că ”Fabrica de pian” a devenit deja o veritabilă ”Fabrică de prieteni” și cred că acesta este cel mai mare câștig al proiectului nostru, pentru care le mulțumesc tuturor celor care i-au dat viață, care l-au susținut, care l-au adus în atenția comunității și care au devenit parte din viața noastră”, a spus prof. Aurelian Epuraș, președintele fondator al Asociației ”Fabrica de pian”.

De pe acum este foarte clar că nu va mai dura foarte mult până când tinerii muzicieni ai Văii Jiului ne vor invita la primul lor concert susținut la Petroșani în fața unui pian de tip Steinway & Sons, Bechstein, Bluthner, Yamaha sau Kawai. La fel cum este tot atât de categoric și faptul că ”Fabrica de pian”, proiectul care unește și care a demonstrat deja că ”produce” fericite interacțiuni de prietenii între oamenii de bine ai Văii Jiului va merge înainte, spre a-și continua de pe acum nobila misiune de aduce oamenii din frumoasa comunitate a Văii Jiului laolaltă în jurul celor mai prețioase valori ale umanității: educația, arta, cultura.