Sub deviza “Oamenii cu care ne mândrim!”, Școala Gimnazială ,,I.G.Duca”  dacă ar lansa un proiect de promovare a valorilor oraşului, care, de-a lungul timpului, s-au remarcat atât în activitatea din școală cât și în comunitate, în viața elevilor de la secția de muzică ar prezenta activitatea doamnei profesoare Adina Stan.

Ceea ce face adesea diferenţa între potenţialul unor seminţe şi ceea ce poate înflori din ele, între ce semeni şi ce culegi, e mâna „grădinarului’. Iar profesorul adina Stan de 40 de ani, exact acest rol, al grădinarului priceput şi dedicat menirii de a scoate la lumină talentul din generaţii întregi de tineri instrumentişti, viitori maeştri ai pianului, a jucat și joacă  cu mare devotament acest rol. Prof. Adina Stan a format o serie de tineri artişti.

Nu s-a născut în vreo familie cu chemări şi talente muzicale – deşi parcă poţi şti exact cine ştie ce străbun cânta pe vremuri din vreo scripcă, lăută ori fluier, ca orice mare talent anonim din istoria neştiută a acestui neam. Dar le-a atras atenţia părinţilor, suficient de mult cât aceştia să decidă să o lase să urce în trenul în care călătoreşte şi acum, cel al muzicii clasice.

“Din 1982, de când a absolvit facultatea, a parcurs până în prezent toate gradele didactice. O viață închinată muzicii și formării micilor muzicieni. Un punct de reper în activitatea doamnei prof. Stan Adina este Festivalul concurs Klavier Art, al cărui inițiatoare a fost încă din anul 2012.

Festivalul-concurs Klavier Art, organizat în parteneriat cu Asociația Klavier Art București are ca scop principal promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor și a melomanilor și sprijinirea celor care se îndreaptă către acest gen de muzică, oferind posibilitatea ca elevii și copiii cu talent deosebit să se evidențieze și să își valorifice potențialul artistic.

De-a lungul anilor, micii muzicieni pregătiți de doamna profesoară au obținut numeroase premii la diferite concursuri naționale sau internaționale. Suntem îndreptăţiţi să afirmăm că doamna profesor este înzestrată cu talentul de dascăl, fiind şlefuitorul a zeci de generaţii de pianişti şi a contribuit la consolidarea şcolii de muzică. 

Prin activitatea depusă, a reuşit să revoluţioneze actul de predare al pianului. Prezenţa deosebit de activă a doamnei profesor în plan pianistic, şi nu numai, i-a adus o înaltă recunoaştere a meritelor şi o deosebită apreciere din partea colegilor şi a unui public larg, elevi, părinţi, autorităţi publice, ceea ce ne face să afirmăm că, domnia sa, întruchipează personalitatea unui pedagog de mare valoare, recunoscut la nivel local, naţional şi, de ce nu, şi la nivel internaţional.

Începând cu anul 2012 a pus bazele Festivalului Concurs Klavier Art  care s-a afirmat drept o prestigioasă competiție artistică din Petroșani, la care participă elevii talentați din mai multe instituții de învăţământ artistic din județ și din țară. Prin organizarea acestui festival concurs profesoara Adina Stan a dorit promovarea  tinerelor talente ajungând în anul 2019 la cea de-a șaptea ediție.