Și dacã tot v-am povestit despre proiectul ,,Fabrica de Pian’’,  proiect prin care ne dorim sa achiziţionãm un pian de concert pentru talentaţii noştrii elevii de la Secţia de Muzicã din cadrul Școlii Gimnaziale ,,I. G. Duca’’, dorim sã vã povestim despre acest instrument muzical, numit în zilele noastre Pian. Mai bine spus… un mic rezumat despre istoria Pianului…

PREDECESORUL PIANULUI A FOST UN INSTRUMENT MONOACORD

Strămoșul pianului se regăsește în mai multe instrumente precum clavecinul și țambalul. Însă dacă privim înapoi în timp, vom descoperi că pianul este un descendent al monoacord-ului. Cu alte cuvinte, ținând seama de proveniența sa, pianul este clasificat în categoria instrumente cu coarde.

ORIGINILE PIANULUI

PIANUL ARE ACELAȘI MECANISM CA ȘI ȚAMBALUL

Pianul poate fi clasificat ca un instrument cu coarde, pentru că sunetul este produs datorită vibrației coardelor, poate fi clasificat și ca instrument de percuție deoarece ciocănelul lovește acele coarde. În același mod ca și la țambal. Țambalul este originar din Orientul Mijlociu acest instrument devine popular în Europa în secolul XI. Are o cutie simplă rezonatoare cu coardele legate în partea de sus. La fel ca la pian, un mic ciocănel este utilizat pentru a lovi coardele, motiv pentru care țambalul este considerat strămoșul direct al pianului.

CLAVECINUL, CU UN PAS MAI APROAPE DE PIAN

Pianul se consideră că face parte din familia claviaturilor. Istoria instrumentelor cu clape datează din vremuri străvechi și își are originea în orgă care trimite aer prin tuburi pentru a produce sunet. Artizanii au îmbunătățit orga și au dezvoltat un instrument mai apropiat de pian, clavecinul. Clavecinul a apărut prima dată în secolul al XIV-lea și a devenit cunoscut în era Renașterii. Apăsarea unei clape transmite unei tije din alamă, denumită tangentă, să lovească coarda și are drept rezultat vibrații ce emit sunet peste o gamă de patru sau cinci octave.

INVENTATORUL PIANULUI, BARTOLOMEO CRISTOFORI​

Pianul a fost inventat de către un Florentin, Bartolomeo Cristofori (1655-1731) Italia. Cristofori era nemulțumit de lipsa controlului pe care muzicienii îl aveau asupra nivelului de volum al clavecinului. Cristofori a fost inovatorul mecanismului de lovire cu un ciocănel și astfel a luat naştere pianul modern în anul 1709. Instrumentul s-a numit la început „clavicembalo sau piano e forte” (literar, un clavecin care poate reda sunete suave și grave cu un control al intensitaţii sunetelor). În timp această denumire a fost prescurtată și a devenit „pian”.

MECANISMUL PIANULUI​

Fabrica De Pian
Fabrica De Pian