Școala Gimnazialã ,,I. G. Duca”

Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on skype

BASTION AL EXCELENȚEI ÎN EDUCAȚIE

Despre Școala Gimnazială ” I.G. DUCA” Petroșani se știe de foarte multă vreme că are rezultate de necontestat la olimpiadele și concursurile școlare și la evaluările naționale. Printre rezultatele de excepție cu care ne mândrim, un loc de frunte îl ocupă premiile la concursurile naționale și internaționale ale elevilor noștri extrem de talentați de la secția de muzică, pregătiți de profesori remarcabili, plini de dăruire pentru meseria lor. Școala de Muzică a fost înființată în anul 1961, prin urmare are o tradiție de 58 de ani, devenind secție de muzică a Școlii Gimnaziale ”I.G.Duca” din anul 1981. În tot acest timp, școala noastră  a șlefuit multe talente, micile noastre diamante au devenit la rândul lor profesori, oameni de cultură în întreaga țară și în Petroșani.

Dragostea de înţelepciune ne aduce deseori în situaţia de a îmbrăţişa perspective diferite în căutarea noastră necontenită de a descoperi sensul lucrurilor. Vrem să fim obiectivi, să stabilim categorii valorice precise, însă, din păcate sau, poate, din fericire, tindem spre subiectivism tocmai din ancestrala goană după adevărul unic. Noua generaţie de consumatori de artă şi cultură poate arăta diferit, dacă vom avea grijă ca adevăratele valori să le fie transmise, la nivelul lor de înţelegere, încă din anii copilăriei.

”Fabrica de Pian ”a fost înființată de un grup mic de oameni, dar cu dorințe mari, iar scopul principal al asociației este acela de a realiza evenimente culturale destinate strângerii de fonduri pentru achiziționarea unui pian clasic, pian atât de necesar pentru a atinge excelența în interpretare a talentaților noștri elevi. Muzica apelează la intelectul şi în mod deosebit la sensibilitatea sufletească a elevilor, la valoarea morală (alături de meloterapie) sau chiar a personalităţii. Muzica reprezintă o manifestare emoţională şi artistică, contribuind la dezvoltarea simţului artistic. Muzica este purtătoarea de cuvânt a tuturor artelor. Evaluarea muzicii se realizează pe măsura trăirilor creaţiilor muzicale în interiorul copilului.

Specialistul Philip Pullman a explicat faptul că așa cum avem nevoie de mâncare, apă și aer pentru a supraviețui, la fel avem nevoie, în aceeași măsură de hrană pentru suflet și minte. Chiar dacă pare greu de crezut, copiii vor simți la un moment dat o foame pentru povești, poeme, poezie și muzică. Aparent, cei mici au chef de joacă tot timpul, ba chiar și-ar petrece toate zilele făcând acest lucru. Această foame pentru cultură există în fiecare copil, chiar dacă nu întotdeauna ea este satisfăcută pentru că cel mic poate nu este conștient de acest lucru. Prin urmare, fiecare părinte ar trebui să fie atent la toate nevoile copiilor săi, încă de la cele mai fragede vârste, pentru a construi un om puternic, matur și inteligent, care va fi capabil să facă față tuturor provocărilor din viața de adult.

Cultura elevilor este puternic impregnată de realităţile și cotidianul elevilor, de învăţarea formală, informală și nonformală la care copiii sunt expuși. Valorile lor, codurile specifice, competenţele informale, sursele de influenţă transpar în mediul școlar și au efecte pozitive sau negative, care nu sunt însă de neglijat, pentru că au un impact direct asupra motivaţiei, a procesului de învăţare și a rezultatelor elevilor. Școala – ca mediu formal de învăţare – funcţionează în multe cazuri ca un filtru în ceea ce privește influenţele externe, însă uneori pare depășită de amploarea și complexitatea fenomenelor la care asistă. O valorizare a elementelor pozitive ale culturii elevilor i-ar putea conferi școlii mai mare deschidere către beneficiarii săi, mai mult dinamism şi actualitate.

Pentru ca tânăra generație pe care noi o pregătim să poată avea modele demne de urmat, trebuie să facem totul pentru a le putea oferi, sprijinindu-i pe cei mai talentați dintre ei pentru a-și atinge potențialul maxim. Muzica sensibilizează şi înnobilează omul, prin muzică putem traversa orice bariere, deoarece ea transcende epocile, curentele și diferențele dintre oameni. Prin acest articol invităm oamenii de bine din comunitatea noastră să devină acționari ai excelenței în educație, acționari ai viitorului copiilor talentați ai Văii Jiului. Știm sigur că acțiunile dumneavoastră nu se vor devaloriza, ci vor ajuta la dezvoltarea comunității noastre.

„Muzica este singurul grai pe care îl înţeleg toate popoarele. Este o adevărată limbă universală.” Karl Maria von Webern

„Se poate exprima prin vorbe ceva mai grandios? Nu este artă mai mare decât cea muzicală”. Ion Luca Caragiale.

NEWSLETTER

FABRICA DE PIAN ⎟ C.I.F. 40561657