Avem deosebita plãcere de a vã invita la concertul „Clara Schumann 200”, vineri, 13 decembrie 2019, orele 18:00, Sala de Marmură a Primăriei Petroșani la recitalul extraordinar al membrilor juriului Clara Schumann 200. Recitalul inaugurează deschiderea a celei de a VIII-a ediții a Festivalului-Concurs Klavier Art.
Soliști: Manuela GIOSA, Corina RĂDUCANU, Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini).
Program:
Clara SCHUMANN – Marș
Robert SCHUMANN – Kinderball / Balul copiilor op. 130
Robert SCHUMANN – Bilder aus Osten / Imagini din est op. 66
Clara Schumann – Marș
Este singura lucrare pentru pian la patru mâini a Clarei și ultima compusă după moartea lui Robert Schumann, datată 1879. Lucrarea a fost gândită pentru aniversarea unor prieteni. Varianta orchestrală a fost interpretată într-un concert grandios, la aniversarea celor 60 de ani de viață ai Clarei (1879). Are la bază citate dintr-un lied de Robert Schumann, din ciclul Portrete de familie (op. 34, nr. 4), care prezintă imaginea bunicului și a bunicii, în grădină, înconjurați de întreaga familie.
Robert Schumann – Kinderball / Balul copiilor op.130
Suita a fost scrisă în anul 1853 și cuprinde 5 dansuri și o imagine a jocului copilăriei: Poloneză, Vals, Menuet, Ecossaise, Francaise și Ringelreihe. A fost compusă pentru fiicele sale. Gândită și dedicată copiilor, suita are un scop educativ, pentru ca aceștia să se bucura de muzica cântată la patru mâini.
Robert Schumann – Bilder aus Osten / Vederi din est op. 66
Suita a fost scrisă în 1848, ca dar de Crăciun pentru Clara Schumann (soția sa). Cele 6 imagini sunt inspirate de cele 50 de poeme maqamat scrise de Al Hariri Basra. Robert Schumann a transpus ideea acestor poeme pline de rime și jocuri de cuvinte în muzică. În prefața primei ediții, realizată de compozitor, acesta compară eroul poemelor Abu-Seid cu eroul german Till Eulenspiel.
Manuela GIOSA a studiat pianul la Liceul de Muzică George Enescu din București cu profesoarele Liudmilla POPIȘTEANU și Ileana BUSUIOC; și-a perfecționat ulterior studiile muzicale, între anii 1988-1993, la Academia de Muzică din București (actualmente Universitatea Națională de Muzică din București), cu prof. univ. Gabriel AMIRAȘ (pian) și prof. univ. dr. Șerban DIMITRIE SOREANU (muzică de cameră). După terminarea studiilor universitare, în urma unui concurs de specialitate, a ocupat postul de preparator universitar la catedra de muzică de cameră, integrându-se în corpul profesoral al Universității Naționale de Muzică. Pianista a obținut premiul al III-lea la Concursul Internațional de pian de la Catanzaro (1985) și a fost finalistă la Concursul Internațional de Muzică de cameră Vittorio Gui de la Firenze (1991); în 1997 a obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de cameră Orpheus Prijs de la Anvers. A urmat cursuri de perfecționare sub îndrumarea pianiștilor de renume internațional Dmitri BASHKIROV (Santander, Spania, 1991), Miguel Angel ESTRELLA și Eric Le SAGE (Saint Seurin de Prats, Franța, 1996). În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Teza Pianul în creația lui Mihail Jora, lucrare publicată la editura UNMB, în anul 2007. Activitatea sa artistică include numeroase recitaluri solo, camerale și concerte în țară (cu orchestrele simfonice din Brașov, Craiova, Oradea, Ploiești, Timișoara) și în străinătate (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia). Manuela GIOSA a realizat înregistrări cu lucrări pentru pian solo și camerale la Radio Romania și la TVR. Repertoriul pianistei cuprinde lucrări reprezentative aparținând unui arc stilistic larg (din Baroc până în contemporaneitate). A fost invitată în juriile concursurilor de pian și muzică de cameră Mihail Jora (organizat de Universitatea Națională de Muzică din București), Klavier ART (Petroșani, edițiile 3-8), George Enescu (Bălți, Republica Moldova, 2016). A susținut cursuri de măiestrie de pian și muzică de cameră la Casa de Cultură din Rădăuți, în cadrul SommerFest Rădăuți (2015-2019), proiect co-finanțat de AFCN. În prezent este conferențiar univ. dr. și șef al disciplinei Muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București. Studenții aflați sub îndrumarea sa au obținut mai multe premii naționale și au avut numeroase apariții publice în concerte camerale.
Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU formează un duo pianistic din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului cuprinde participări în 26 de festivaluri naționale și internaționale, concerte cu orchestra și peste 400 de recitaluri în țară (89 de localități) şi în străinătate (Austria, Belgia, Germania, Italia, Republica Moldova, Ucraina). Alături de cele 15 turnee de promovare a muzicii clasice, duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Lehliu-Gară, Moreni, Petrila, Praid, Târnăveni și Titu. Un concert aparte, în premieră, a avut loc în Fortul 13 Jilava cu ocazia Congresului Inter-Asso 2014. Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și cursuri de măiestrie susținute ca profesori invitați. Corina RĂDUCANU şi Eugen DUMITRESCU sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu și ai Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de pian a prof. univ. dr. Vlad DIMULESCU și muzică de cameră a conf. univ. dr. Manuela GIOSA și conf. univ. dr. Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU, unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat). Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier ART și inițiatorii mai multor programe culturale ce au loc în diferite orașe și regiuni ale țării (Făgăraș, Gheorgheni, Petroșani, Rădăuți, Reghin, Reșița, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Țara Hațegului – Munții Retezat).
Corina Rãducanu, Eugen Dumitrescu şi Manuela Giosa vin sã întareascã rândurile „Fabricii de Pian”, sǎ susţina proiectul prin care ne doirm sǎ creãm evenimente culturale deosebite pentru comunitatea din Valea Jiului și sǎ achiziţionǎm un pian de concert pentru elevii de la Secţia de Muzicǎ a Școlii Gimnaziale „I. G. Duca” din Petroşani.